Bloggkalender

«januari 2013»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Arkiv
2016
2015
2014
2013
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012
  2011

  2014

  Innehar F-Skattsedel

  Blogg

  Bromsa -vad är det för något??

  2013-01-25 22:50 | 4 kommentarer

  Ibland kan man behöva bromsa upp och se över saker och ting och eventuellt backa och bromsa i träningen.....!!

  Baqqi har alltid utfört saker och ting på ett mycket samlat sätt och då pratar vi inte om bara träning och i moment nej han är en samlad Mallenojs som inte gör saker bara så där utan tanke och egentligen inte är som en rastypisk belgare dvs tanke och handling är ett!

  Han är stabil och gör det han ska i momenten och det är samlat genomarbetat och ser oftast prydligt och stilrent ut!!

  Sen kom Amaroq!

  Är han rastypiskt nja snarare att tanke och handling för Amaroq det betyder handling nuuuuuu!! Tanke nja... det hoppar vi över!!

  Hur tränar man en sån hund då? -Av mina fyra hundar jag haft och tränat och tävlat med så var det två som har varit rätt så -Inte enkla att träna -men som har haft lite sans och vett, där man metodiskt lärt in och byggt på stabilitet!

  Sen har vi den tredje -som jag fick använda hela mitt register och mer där till för att få honom att utföra momenten tillsammans med mig och inte hitta på något helt annat -han var speciell, en utmaning och han gav mig mycke lärdom och många skratt!

  Åh sen Amaroq!!!

  Med en attityd, en turbogas och ett galet uttryck i ögonen och som aldrig lärt sig att slå på bromsen eller ägna en tanke åt att man måste sansa sig lite grann!!

  Ska man apportera så gör man det så dammet ryker -han hinner inte ens tugga på apporten för att han vill leverera så fort det bara går!! Hur blir det då när man ska apportera in rätt vittringspinne -ja ni kan ju bara föreställa er!!!!!

  Ska man sen gå fritt följ fint bredvid matte -ja då finns det bara ett sätt enligt Amaroq -stäppandes på bakbenen med frambenen som den värsta Lipizzaner häst som i skritt även utför galopp ombyten -men vid sidan ja där är han!!

  Inkallning japp där finns det bara ett sätt att ta sig till sin matte -riva upp underlaget i starten så kloklippning inte behövs sen springer man så fort så öronen sluter så tätt att ståkommando-dvs att stanna på halva sträckandet ja det hör man inte -att stå still det gör man bara när man pinkar enligt Amaroq!!

  Om man sen ska hoppa över ett  hinder och apportera ja då gör man det så fort att matte inte ens hinner tänka tanken att säga apport innan den galne Mallenojsen åter sitter vid sidan och säger nu var jag duktig ge mig min belöning!!

  Ska man sen göra sig till att krypa -ja då gör man det sååå..... lågt och slickat till marken att matte inte ens ser vart den platta lilla Mallenojsen tog vägen, krypa framåt och bakåt nemas problemas om man är en liten galen Mallenojs som tror att han i detta läge är smygare på jakt mot ett åtråvärt byte som lurar bakom hörnet!

  Rutan japp där har vi fart och gas ända in i mål -och det är ett moment som den galne Mallenojsen älskat sen han var sex månader!!

  Konan japp där har vi oxå fart och gas sen går han in i ett bordercollie "eye" -med låg ställning står han startberedd med huvudet sänkt och blicken stint stirrandes för att få ett nytt kommando -att få gasa vidare mot belöning eller mot rutan!!

  Fjärrdirrigeringen då -man pratar om lugna sansade skiften där hunden ska vara i låst läge med bak eller framben -jodå låst läge det kan man vara, men att sen utföra alla sex skiften inom tre sekunder nja där har den galne Mallenojsen missförstått -man ska utföra skiftena med tre sekunders mellan rum i elit inte sex skiften på TRE sekunder!!

  Ja hur går man då vidare från detta utgångsläge? Ska man lägga i bromsen?

  No Never man gasar vidare och samtidigt försöker paketera ihop hans tanke och handling samtidigt som man gör den lille galne Mallenojsen momentsäker och bibehåller sin härliga attityd!!!

  -När det är klart då.......!!!

  Om jag älskar denna lilla galna Mallenojs? Ja det finns ingen tvivel om!!

  130121 Amaroq koppel


  En bra träningsdag!

  2013-01-15 00:04 | 2 kommentarer

  Två timmar bokade och med bitande kyla utomhus så var det en fröjd att vara inomhus i behaglig temeperatur och träna i gymnastikskor och utan vantar!

  Vilken kanon hall Fagersta har byggt upp -en stor eloge till dom!

  Med ett enkelt och smidigt boknings system så kan man med några enkla tryck boka och betala och sen är det bara att tuta och köra!

  Idag var vi pga diverse förhinder bara två stycken och jag kännde verkligen att jag fick ut två timmar av maximal bra träning!

  Amaroq fick några rejäla träningspass, väl genomtänkta och känslan var så bra -man kan inte annat än bli på så bra humör när man ser min lilla galenpanna gasa runt på planen och bara vill mer och mer!!

  Baqqi går också rysligt fint -han är het och taggad och jag hoppas vi kan behålla den attityden och känslan den dagen vi går ut på tävlingsplanen igen!!

  En härlig dag fick avsluta en vecka med 60 timmars arbete!

  Nu laddar vi till nästa gång och träningsdagboken är uppdaterad med träningstankar och planeringar inför nästa pass!

  Nedan: Jag bara ser efter ditt garn nystan matte!!

  130114 Amaroq garnnyst.


  Nya året på G

  2013-01-12 15:52 | 1 kommentarer

  Nu är det nya året igång och det känns som det går fort!

  Planeringen för våren är klar och det ser ut att bli en fullspäckad vår med utbildning, läger, inbokade träningar och andra skojiga saker!

  Sen har det kommit in några förfrågningar igen om läger där dom vill ha mig som instruktör och det är ju jätteskoj -jag gillar verkligen att stå på planen å peta i detaljer och i synnerligen om det verkligen är ambitiösa ekipage som vill träna och utveckla sig!!

  Årets sista dag tillbringade jag och Lena i Fagerstas härliga inomhushall och började damma av lydnadsmomenten och det kändes så bra!!

  Lena och Kryddan har en härlig teamwork på planen och finslipar på några detaljer för start i lydnads klass tre och det ser så prydligt och genomarbetat ut så dom kommer snart ha även SeLCh i hamn.

  Det nya året startades med en heldag i Fagerstahallen i bästa ”Hökögas” regi och aj aj många läxor blev det, lilla Mini har en hm härligt gasade galen attityd på planen och allt går fort fort -oftast rätt men gärna fort och fel också men hellre en galen glad attityd där viljan bara sprutar än en hund som man bara får peppa och peppa!!

  Nu lägger vi lite fokus på att samla ihop denna galna lilla individ och samtidigt bibehålla glädjen, attityden och farten -och när det är i balans då ja då blir det bara kanon!!

  Baqqi är också galet pigg och känns så härlig fräsch -han är ju stabil i de flesta moment och där fokuserar vi mest på att väva in gas och lek i momenten och försöka höja honom!

  Nu ser vi fram emot en härlig vår med många roliga hund aktiviteter och det gäller att leva här och nu och bara umgås med de som ger en positiv energi och gallra bort de som ger negativ energi!

  Blogg Citat 1130112


  Ut med det gamla och in med det nya!!

  2013-01-02 18:15 | 2 kommentarer

  God fortsättning på det nya året alla nära och kära!!

  Har varit lite mycket -så uppdatering av bloggen har inte varit högprioriterat under en period men en liten sammanställning av året som gått är väl ändå på sina plats!!

  Det ger ju alltid en liten aha... upplevelse att tänka tillbaka på året som gått -om det blev som man tänkt sig och om de planer man satt upp inför året gått blivit uppfyllda!

  Året som gått har bara svischat förbi -det känns som om man inte riktigt hann med, våren kom och sommaren bara rann iväg och sen kom hösten och snön och vips så är det ett nytt år!!

  Vi har haft ett bra år på många sätt, med många roliga upplevelser och härliga tränings tillfällen -många nya trevliga människor har vi lärt känna och då främst inom hundvärlden!

  För min och Baqqi´s del så blev det kanske inte riktigt som jag tänkt, förhoppningen var att plocka ytterligare cert i elitspår men det blev bara ett cert och certpoäng under året, dels så kom vi inte med på så många spårtävlingar och sen fick vi lite strul på uppletandet och det gick lite troll i det momentet på tävling tyvärr -lydnaden och spåret fungerade fint!

  Vi tävlade DM i Falun och tog Lag Guld till Avesta -vilket var jätteskoj.

  Under året så tävlade vi sju stycken elit tävlingar i lydnad och det resulterade i fem stycken 1:a pris och en 66:e plats på Årsbästa listan över alla elithundar i Sverige -vilket ändå känns rätt så skoj!

  Vi var även 1:a reserv till att deltaga på lydnads SM.

  Lilla gossen Amaroq då!! Ja när året startade var han ju bara en liten bebis och jag hade inte direkt några planer för hans del men året flöt på och han utvecklades till en sån glad arbetsvillig liten skit som med lek och en härlig attityd bara gled igenom klass I & II.

  En start i klass I med klassvinst på 183.50 poäng och en start i klass II med klassvinst på 190.00 poäng.

  Under hösten så genomförde Bruksviljans A-kull MH (förutom brorsan Accaj som pga hälta ej kunde delta) med bravur och alla blev godkända med 1:a på skotten.

  Senare under hösten så var det dax för röntgen av höfter och även där så blev det fina resultat, av sex röntgade hundar blev resultatet fem stycken A och ett C och alla med fria armbågar.

  Så den lilla MiniMallen har glidit igenom året på ett i mina ögon helt kanonfint sätt och utvecklats till en helt underbar individ med mycket humör, en härlig arbetslust och en attityd som strålar av livsglädje och självförtroende!

  För min egen del så kan man bara konstatera att man är ytterligare ett år äldre och att mitt arbete sätter sina spår och att hm...kroppen även visar en del ålderstecken vare sig man vill eller inte -ja ja bara å bita ihop, träna mer och gilla läget!!

  Men som ingen sol utan moln och visst har det varit en del tråkigheter genom året och inom hundvärlden så är det, det som påverkat mig mest sorgen över den underbara Joli -Monicas dobberman som pga sjukdom fick somna in alldeles för ung den 12 november -en hund som påverkat mig mycket under den tid jag fick förmånen att umgås med henne!

  Hur ser planeringen ut för det nya året då?

  Baqqi hoppas jag får ytterligare ett skadefritt år och vi kommer fortsätta tävla elitspår och även en del elitlydnad, sen är jag lite sugen att prova en helt ny gren med honom -men det ligger än på tankestadiet, sen vore det roligt att ta upp söket med honom och kanske göra någon mer elit söktävling!

  Amaroq då -ja hm...just nu så är målet start i klass III och senare under året kanske start i elitlydnad och i brukset så blir det fokus på att tävla spår och ev introducera honom i söket, men eftersom jag har två hundar i tävlingsbart skick så får vi se hur tiden räcker till.

  Amaroq och jag ska även vidareutveckla oss genom en ett årig utbildning i bästa ”hökögas” regi och det tror jag kommer ge oss massor, framförallt för min del så kommer jag få en bra coachning i:

  -Träningsupplägg

  -Träningsplanering

  -Moment träning med hållbarhet

  -Hållbarhet på tävling

  -Störningsträning

  -Utveckla detaljer som gör att du höjer din lägsta nivå

  -Träningstävling med filmning

  -Hundens fysiska hållbarhet (föreläsning)

  -Mentalträning i tränings/tävlings situation

  Det ska bli jättespännande!!!

  Sen har vi en del läger inplanerade, både kennel läger och lydnadsläger och det ser vi fram emot.

  Så året kommer säkerligen ge många härliga upplevelser och jag hoppas att vi får vara friska och skadefria och det gäller ju både tvåbenta och fyrbenta -sen är tävlandet en bonus och förhoppningsvis blir det ett roligt kvitto på det som upptar min fritid -att umgås och ha skoj med mina hundar och mina tränings vänner!!

  Blogg 130102