Happy Workmate´s Aquarius Quai

Min nallebjörn Quaisan

Min goe specielle Quai fick somna in här hemma den 30 mars 2011 -han skulle fyllt 9 år den 4 april.

Quai hade under en lång tid dragits med hälta och smärta från både ryggen och leder och trots utredning, röntgen, blodprover, vila, rehab och smärtlindring så blev han bara sämre och tyvärr så fick jag inget svar på varför han hade så ont och utan svar vad behandlar man då? 

Det var ett otroligt tufft beslut att ta -men alla som har känt min pussglada Quaisa vet att han var en hund som trots smärta aldrig hade fyra tassar i marken -hans livsglädje yttrade sig i höga hopp med den sk ”norsk” piruetten och hur håller man en sån hund på marken utan att dämpa hans livsglädje?

Min filosofi har alltid varit att mina hundar ska få vara hundar -dom ska känna glädje, få kärlek och känna friheten att få vara hundar.

Jag har gett allt jag kan i form av kärlek, glädje, aktiviteter men till slut kunde jag inte ge honom friheten att få vara den livsglada hund han ändå var!!

Vad är ett liv i smärta och stillhet -när kroppen säger ifrån och hjärnan vill!!

Älskade vän du nu slipper du ha ont mera -och vi kommer aldrig glömma dig!

Nu lyser du på himmelen som den speciella stjärna du alltid varit!! 

Carina....

***************************************

Happy Workmate´s Aquarius-Quai S30921/02

e. Lov´ly Boy Lio V Oscarli NHSB2307675

u.KORAD LP1, NUCH,SUCH, INT CH, SV-02 Holliandos Accounting Yoba S27054/02

Ras: Hollandse Herdershond Långhår

Kön: Hane

Född: 2002-04-04

Hd/Ad: B/C, u.a

MH: Genomförd 1:a på skott

Korning: Mental 174 poäng

Meriter: LP1, Lydkl.3, SUCH, SEVCH

              Uppfl. Elit Spår, Uppfl. Högre Sök  

Kennel: Happy Workmate´s

              Hilde B Andersson     

Jag är från början belgarmänniska och har haft turen att få känna två stycken underbara groenendaeltikar, den ena var min mosters Atti och sen min egen Chessi.

Eftersom jag är en aktiv tävlingsmänniska började jag fundera vilken ras som hade belgarens mentalitet och extriör men som var lite stabilare till sättet och inte lika ljudkänslig.

Finns denna ras frågade jag mig??

När jag år 2000 var på Stora Sthlm utställning fick jag se en hund som var så lik en groenendael men som var kraftigare och hade en helt underbar guldtigrering!!!

Vad var detta för ras??

Hem och började läsa i hundböckerna -fanns inte med!! -in på internet -jaha Hollandse Herdershond!! -ajdå ingen kennel -oj bara ett fåtal hundar i Sverige!!

Men oj vilken intressant ras, det verkade vara precis vad jag sökte!!

Två år senare när jag var runt på olika hundsidor på internet så fick jag syn på en annons om en planerad långhårskull i Sverige. Kastade mig på mailen och skrev till uppfödaren och jag fick svar ganska omgående från en dam som verkade ha mycket bestämda åsikter om vem som skulle få köpa valp från henne.

-Oj hjälp tänkte jag, det här blir nog inget, jag är nog inte värdig som köpare!!

Det var med nervösa känslor jag åkte dom 25 milen till Götene när kullen var fem veckor för en första träff och ett godkännande som köpare eller ej!!

När jag kom fram möts jag av en tjej med ett strålande leende, en glad norsk brytning och med en livsglädje utan dess like -det var Hilde -kullens uppfödare!!

När jag sen möter Yoba valparnas mamma -slås jag av likheten i henne som hos min egen Chessi och då kände jag att det här är rätt ras för mig!!

Sen möts jag av åtta stycken yrväder!!

Jag hade fått förmånen att välja hanvalp först och därför inriktade jag mig på dessa fyra yrväder även om hela kullen var helt underbar!!

-Den första lilla ulltussen sprang runt och skällde och pep hela tiden!!

-Den andra var minst av hanarna och såg lite försynt och försiktig ut!!

-Den tredje såg ut som en liten köttbulle som rullade fram!!

-Den fjärde gick omkring som en liten kung i kullen och vädrade i luften hela tiden!!

Hm... den vill jag ha tänkte jag eftersom jag såg att den lilla svart nosen arbetade hela tiden!!

Så kom det sig, att när tiden var inne, åkte jag hem med min första Hollandse Herdershond

Happy Workmate´s Aquarius-Quai. -Tack Hilde för min underbara hund!!!   

Carina............  

 ************************************************* 

Under vårt första år började vi med att utveckla nosarbetet i både spår och borttappade föremål och det märktes att det jag sett första gången hos Quai vid fem veckors ålder stämde väldigt bra. 

Han har en väldig ambition att använda sin nos hela tiden och när han var tio månader spårade han parallelt med tolv stycken andra hundar på ett öppet fält med tre meters mellanrum i 300 meter!!!

-Utan att lyfta nosen en enda gång!!! Det var bara spåret som gällde!!

Quai är en väldigt positiv kille som är väldigt förig och som har väldigt lätt för att lära sig, men han är också väldigt envis och passar det inte honom så går han sin väg!!

Man skall inte tro att man med en HH kan gå och nöta på lydnadsplanen för länge!! -För har dom väl lärt sig en sak rätt så sitter det där och då anser HH att det är onödigt att träna på det något mer.

Quai har en väldigt stark flockkänsla och en stark vaktinstinkt och nåde den som försöker överträda den gränsen!!

Han kan låta som ett rytande lejon och däremellan är han som en liten valp som med sina 30 kg vill krypa upp i knä och gosa!!

Quai har ett antal gånger förvirrat sina hundkompisar med att göra den ökända piruettsnurren som alla syskonen också gör!! -Hm jag vet inte om det är ett norskt drag eller!!??

Förhoppningsvis kommer vi att få en fortsatt rolig tid tillsammans både på tävlingsbanan och hemma och hans små egenheter att demolera varenda fäll som fanns i hela huset -det har vi redan glömt!!!

För en underbarare, gladare, gosigare och positiv hund som Quai tror jag aldrig att jag någonsin mött!!

Men oj vad mycket hund det det finns under den långa pälsen och tro det eller ej men det är inte en förstagångshund som du bara har till sällskap!!!!!

Det är en underbar ras som kräver en stark flockledare, som tar initiativ för att ge den ett aktivt och meningsfullt liv.

Ger du den det så får du livet ut det Hildes kennelnamn står för:

Happy Workmate´s - Lycklig Arbetskamrat!!!


          Carina......................

    *******************************Night Runners Delicious Dutches´s

Min Ängel Min Sessa
Chessi blev 13 år, hon fick somna in här hemma den 7 mars 2010.

Nightrunner´s Delicious-Dutchess S35241/97

e. LP, SUCH, NUCH, KORAD

Vaquita´s Anricco Du Nord S19346/91

u. LP Wirwelwinds Svarta-Diggie-Lou S23315/91

Ras: Belgisk Vallhund Groenendael

Kön: Tik

Född: 1997-06-04

Hd/Ad: u.a

Karaktärsprov: Genomförd 1:a på skott

Meriter: LP1, LP2, Elit Lydnad, SUCH 

              Gdk Högre Spår, Gdk Högre Sök

Kennel: Nightrunner´s / Mona Thorsen 

 Om Chessi

Chessi är min Groenedael tik född 970604.... En underbar hund  med en otrolig motor som ger 110% i allt hon gör!! Chessi är min första hund som jag jobbat och tävlat med och en bättre lärohund har jag nog inte kunnat fått!!

Jag köpte Chessi från Mona som har Kennel Nightrunner´s. Chessi var redan såld när jag tog kontakt med Mona men jag hade sån tur att Mona valde att sälja Chessi till mig istället.

Chessi är en otrolig hund som lärt mig så mycket och gett mig en otrolig resa genom allt från utställning, lydnad, bruks och vi har till och med genomgått hela räddningshunds utbildningen. Det var meningen att jag skulle ta en kull valpar efter Chessi eftersom hon har en väldigt bra mentalitet men tyvärr uppvisade hon skottberördhet vid två års ålder, så de planerna la vi på hyllan.

Så det ska man ha i beaktande när man ser hennes bruksresultat -vi har alltid avstått platsliggningen och budföringen eftersom det är skott med. Men eftersom hon är sådan otrolig arbetsvilja så har vi klättrat uppåt i brukset ändå!!!

 En hund som Chessi får man troligtvis bara en gång i livet och jag är otroligt glad för att jag har haft förmånen att få jobba med en sådan otrolig kompis....

                           Carina...........


 
chessi

 

ÄngesTorps Skorpa

Skorpan blev ca 13 år hon fick somna in den 23 februari 2010.

En mycket speciell liten katt som levde sida vid sida med Chessi i alla år och nu åter igen vandrar tillsammans med Chessi.